lördag 5 december 2015

Engagemang - Skaparglädje - Yrkesstolthet

Engagemang. 

Skaparglädje. 

Yrkesstolthet. 

Det finns säkert många fler ord för att beskriva förskollärare och förskolläraryrket men jag har valt att fokusera på dessa tre just för tillfället. Varför då frågar du dig. Svaret till det är Bob Ross, en man som är känd för sina instruktionsfilmer i hur man målar med hans speciella vått-i-vått-teknik.

Men, det är inte för målningen jag har valt honom som en inspiration. Bob Ross började sin yrkeskarriär som militär och var tränings-sergeant i amerikanska flygvapnet, ni vet en sån där som skriker på rekryterna i alla amerikanska militärfilmer. Det han tog med sig av det var att han aldrig mer ville skrika på människor, vara elak eller arg, utan ville göra människor lyckliga. "The Joy of Painting" var hans bidrag till detta.

Titta på videon nedan. Tänk på vad som sägs. Han pratar hela tiden och beskriver det han gör, han ger oss ett språk, ett tankesätt. Allt utöver tekniken som han beskriver.
"Cause everybody needs a friend." 
"Happy little clouds floating up here." 
"We don't make mistakes, just happy little accidents."

Bob Ross gick ur världen alldeles för tidigt men när man ser hans videor så kan man se, och nästan ta på, de tre orden jag inledde med. 
Engagemang. Skaparglädje. Yrkesstolthet.

Kan vi se på förskolläraryrket och vår roll på samma sätt som Bob Ross ser på målning så har vi, i min mening, kommit långt.


https://www.youtube.com/user/BobRossInc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar